Украина, 65000, г. Одесса, ул. Новосельского - 94, оф. 20

Тріщини в бетонних підлогах

окт

16

2019

Утворення тріщин в бетонних конструкціях є одним з найбільших недоліків цементних матеріалів, тобто бетонної підлоги. Тріщини можна зустріти в будь-який бетонній конструкції. Тому запобігання їх виникнення має велике практичне значення.

Тріщини можна розділити на дві категорії:

  • структурні тріщини викликані постійними і випадковими динамічними і статичними навантаженнями, які діють на всю конструкцію підлоги;
  • неструктурні тріщини - це результуючі властивості самої матерії, що носять випадковий характер.

неструктурні тріщини - це результуючі властивості самої матерії, що носять випадковий характер.

Структурні тріщини є результатом неправильно спроектованих конструкцій, що призводить до структурного посилення або заміни всієї підлоги. Їх можна запобігти, дотримуючись запропонованого навантаження в поєднанні з частковим перевищенням розміру проекту в проектній документації (клас і товщина бетону, ущільнення надр, метод армування). Тому ми зосередимося на неструктурних тріщинах, яких легше уникнути.

Неструктурні тріщини в бетонних підлогах можна розділити на кілька типів:

  • термічні тріщини;
  • тріщини розширення, внаслідок лужної реакції наповнювачів або корозії арматури;
  • усадочні тріщини через висихання і зволоження;
  • пластичні усадочні тріщини.

Тепер до окремих неструктурних тріщин

Термічні тріщини через початкове підвищення міцності викликане хімічною гидратацією цементу, тобто реакціями води і цементу. Розширення, спровоковане лужною реакцією заповнювача або корозією арматури - викликано процесами, які носять довгостроковий характер, важливим фактором є присутність вологи.

До таких видів розширення відносяться:

  1. Лужна реакція цементу з заповнювачем.
  2. Сульфатна корозія, що викликає тріщини, подібні лужної реакції.
  3. Волога і холод.
  4. Армування бетонної арматури, в якій пари корозії викликають тиск розширення і призводять до поділу поверхневих шарів бетону.

Усадкові тріщини внаслідок висихання і зволоження

У порівнянні з пластичними тріщинами, ці тріщини виникають протягом багатьох тижнів або навіть місяців. Вплив хімічного процесу гідратації є мінімальним для звичайних конструкцій підлоги. Отже, зміст води в бетонній суміші має вирішальне значення для усадки. Мінімальна усадка води дає мінімальну усадку бетону. Особливий тип таких тріщин - це згладжена бетонна підлога в поєднанні з неправильним розтіканням, де утворюється дрібна сітка з цих тріщин. Це також викликано поганою обробкою гладкої поверхні бетонної підлоги.

Пластичні усадочні тріщини

Утворюються в той час, коли бетон ще знаходиться в пластичному стані до початку затвердіння.

Їх можна розділити на дві групи:

  • тріщини, що виникають в результаті осідання бетону, проявляються в результаті відділення води від суміші. Вони виникають в результаті осадження суміші через стрижні арматури або в точках зміни висот поперечних перерізів;
  • пластична усадочная тріщина внаслідок швидкого випаровування води з суміші, наприклад, в жарку погоду. Армування поруч з поверхнею підлоги також допомагає створювати ці тріщини.

Способи запобігання неструктурних тріщин в бетонній підлозі:

  • збалансована кількість дрібних частинок в складі заповнювача, сприяє зниженню подачі води і як наслідок, зниженню пластичної усадки;
  • застосування суперпластифікаторів в бетоно-відновлювальних сумішах води;
  • використання аерації адитивно-пластичного розрахункового зменшення;
  • вібрація плаваючої планки до початку затвердіння;
  • відповідне згладжування і використання відповідного розподілу;
  • ретельна обробка поверхні дисперсією акрилату запобігає швидкому випаровуванню води з суміші і запобігає пластиковій усадці.

banner

Наши достижения

banner
banner
banner